Faschingskrapfen är den österrikiska motsvarigheten till vår semla
Tiden mellan jul och påsk njuter man av dessa bakverk som efterrätt eller till kaffet.
Jag tycker att de som man gör själv är allra godast. Men det gäller att få en knaprig utsida och mjuk och fluffig insida, med en fyllning av lite syrlig aprikosmarmelad.
DEG:
500g vetemjöl
30g jäst
60g smör rumsvarmt
60g socker
1 helt ägg, 2 äggulor
2 tsk vaniljsocker
6 cl Strohrum
1 tsk salt
2,5 dl ljummen mjölk
Olja för fritering
Aprikosmarmelad för fyllning
Florsocker
Arbeta till en ganska lös deg i en matberedare i ca 10 minuter och låt sedan vila i 30 minuter i en bunke.
Genom att tillsätta rom tillför man inte bara en härlig arom utan alkoholen gör att degen flyter bättre i fettet och ytan sluter sig snabbare så att den inte absorberar så mycket fett.
Lägg den färdig jästa degen på mjölat bakbord och dela i 50g stora bitar som du formar till släta fina kulor.
Låt jäsa under bakduk i 20 min, platta till dem och låt jäsa ytterligare 10 min.
Värm olja till 150-160 grader och lägg degkulorna med ovansidan ner i oljan så att de flyter.
Lägg på ett lock och fritera i 3 min vänd och fritera ytterligare 3 min på andra sidan.
Ta upp krapfen och lägg de på hushållspapper så fettet rinner av.
Fyll de ännu varma krapfen med en spritssäck med spetsigt munstycke med aprikosmarmelad.
Pudra med florsocker och njut