Fyra kvinnliga företagare som alla brinner för säsongsmat, hållbarhet och kärlek till Sörmland

Den 7 september är du välkommen till den sörmländska myllan, se och känn hur mat blir till.

 

Naturen är ett fantastiskt skafferi och just nu dignar träd och buskar av härliga frukter och bär.

Fjorgyns systrar bjuder dig till en vandring i fårhagen med Erika på Onsberga Gård.

Se hur djuren lever i samklang med naturen, hur de påverkas av alla gräs och örter de äter. Lär dig hur landskapet vårdas av bonden och av kor, får och grisar som betar och bökar på marken.

Under guidning av Lena från Högtorp Gård plockar du av det naturen ger, just här och nu. Du kommer att ta med dig nypon, rönnbär, barr och blad, smaka på dem och får tips hur du kan förädla och spara till vinterns skafferi.

Under senare eftermiddagen förflyttar vi alla oss till Runnvikens Pensionat, du får höra berättelsen om gårdens historia och kan njuta av den sörmländska herrgårdsmiljön

Middagen serveras i pensionatet där du kan njuta av smaker från både odlingarna från Hornuddens trädgård, grönsaker från södersluttningen nedanför pensionatet där Franziska driver Kulturodling och kött från djuren som har betat på Onsberga gård.

Prisbelönta drycker från Pomologik i Strängnäs, där du kan välja mellan ett alkoholhaltigt och ett alkoholfritt dryckespaket. Båda väl avstämda till maten.

Den här dagen är för dig som är intresserad av mat, natur kultur.

Du kommer att lära dig om

  • livet på landet, det arv som vi alla Fjorgyns systrar förvaltar på våra gårdar
  • om de enorma möjligheterna att samla, förädla och preservera av det naturen ger under guidning av en av Sveriges bästa matinnovatörer som också är kemiingenjör
  • och du kommer att kunna njuta av härliga smaker från lokala delikatesser

Tid: lördag 7 september 2024 kl. 14.00 träffas vi på Onsberga gård i Tystberga och börjar med en fika

Plats: Onsberga gård i Tystberga och sedan middag på Runnvikens Pensionat (8 minuters bilfärd)

Pris: 2100kr för eftermiddagsfika, guidad vandring, smakverkstad och middag, dryckespaket tillkommer

Anmälan: info@runnviken.se eller 076-947 11 63

Övernattning: I pensionatet finns fyra dubbelrum för övernattning, pris inkl. frukost 1150kr per person.
Fler boenden finns på Öster Malma och i Tystberga Oppeby rooms

Beställ höstkasse, innehållande produkter från våra gårdar.

Liten, för två personer färsk lammkött, färska grönsaker från Hornuddens trädgård och en olja för smaksättning från Högtorps gård. Pris 400kr

Stor, innehåller för fyra personer, färsk lammkött, färska grönsaker, marmelad, ramslökssalt samt olja för smaksättning.
Pris 800kr

Fjorgyns Systrar är Clara från Runnvikens Pensionat & Rekreation i Tysberga,
Erika från Onsberga gård i Tystberga https://onsberga.se/,
Lena från Högtorp i Mellösa https://hogtorp.se/ och
Karin från Horndudden i Strängnäs https://hornudden.net/

Vid några tillfällen under året har du möjlighet att följa med och få inblick i hur mat blir till på riktigt.
Varje evenemang är unikt utifrån årstid, tema och smakupplevelser.

Smaker i maj 11 maj 2024 på Hornudden

Lördag 7 september 2024 från kl.14.00 på Onsberga gård och Runnvikens Pensionat

 

För bokning eller frågor ring + 46 76 – 947 11 63 eller info@runnviken.se